Blog

Delen:

9 oktober 2019
Door: Florien


Wij Zijn Jimmy's - 10 tips voor als je in een depressie zit

In een depressie zitten is natuurlijk nooit fijn. Hier een aantal tips die jou wellicht kunnen helpen wanneer je in zo’n depressie zit. Hopelijk heb je er iets aan.

10 tips:

  1. Blijf niet te lang alleen met je gedachten.
    Praat erover, ook wanneer je denkt dat andere mensen je niet zullen begrijpen. Vaak word je beter begrepen dan verwacht en je zult merken dat praten echt oplucht. Samen kun je veel meer aan dan alleen. Het is niet zwak om aan te geven dat het niet goed met je gaat, dit juist heel sterk en dat zal iedereen vinden.
  2. Probeer vaker te bewegen. 
    Lichaamsbeweging is voor iedereen goed, maar al helemaal wanneer je niet lekker in je vel zit. Wanneer je sport, maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. Als je regelmatig beweegt is de kans groter dat je herstelt van je depressie, het kan zelfs net zo effectief zijn als therapie of medicatie.
  3. Probeer je te focussen op positieve dingen.
    Ook wanneer je in een depressie zit en je overspoelt wordt door negatieve gedachten, zijn er altijd nog dingen die wél positief zijn. Probeer je op deze dingen te focussen, want die helpen jou verder. Houd bijvoorbeeld een positiviteits boekje bij! Schrijf elke avond hierin op wat de positieve dingen aan je dag zijn geweest, dit kunnen ook kleine dingen zijn zoals een lekker kopje thee.
  4. Probeer door te blijven gaan met de activiteiten waar je voorheen van genoot.
    Vond je het voorheen leuk om te voetballen? Stop hier dan niet mee! Het is juist goed voor je om deze activiteiten door te zetten, anders is de kans groter dat je in een isolement komt en daarmee in een neerwaartse spiraal. Al die activiteiten zijn juist een goede afleiding.
  5. Houd een regelmatig slaapritme.
    Slaap heeft heel veel invloed op je geest en wanneer jij te weinig of te veel slaapt werkt dit door in jouw gemoedstoestand. Probeer je gehele ritme erin te houden, zowel overdag als in de nacht. Wanneer je niet in slaap kunt komen, omdat je veel ligt te piekeren, kun je nadenken over hulpmiddelen zoals melatonine. Dit is een lichaamseigen stof welke ervoor zorgt dat jij slaperig wordt. Melatonine is te koop als supplement voor wanneer je moeite hebt met slapen.
  6. Wees je bewust van je negatieve gedachten.
    Met een depressie heb je last van kritieke, negatieve pieker stemmen en om deze te kunnen doorbreken moet je eerst merken dat ze er zijn. Bekijk de gedachten objectief en vraag je af wat je aan deze gedachten hebt, heb je er niets aan en doet deze je geen goeds? Weg ermee! Hetzelfde geldt voor angsten en zorgen. Maak jij je zorgen over iets? Vraag jezelf af of je er iets aan hebt om hierover te piekeren. Kun je iets aan de situatie veranderen waar jij je zorgen over maakt? Verander dit dan. Kun je hier niets aan veranderen? Dan helpt het ook niet om je er zorgen over te maken. ”Worrying won’t change the outcome”
  7. Onderhoud sociaal contact.
    Ook wanneer je bang bent dat je niet leuk of vrolijk genoeg bent. Probeer uit te leggen in welke situatie je zit en dat je het moeilijk hebt, maar wel je best wil doen. Door open te zijn creëer je ook meer begrip van buitenaf, omdat mensen dan begrijpen waarom je wellicht anders bent dan ‘normaal’. Sociaal contact kan een fijne afleiding zijn, waarbij je je bezig houdt met andere dingen dan jouw problemen en dat is ook goed!
  8. Houd een regelmatig eetpatroon.
    Net zoals je dag- en nachtritme, is het ook belangrijk om regelmatig te blijven eten. Ook wanneer je geen honger hebt. Te weinig eten werkt ook door op je gemoedstoestand, waardoor je je dus nóg slechter gaat voelen.
  9. Zoek een goede uitlaatklep.
    Uit je frustratie en onrust, want dit opkroppen is niet goed. Maar wel zonder hierbij destructief gedrag te vertonen naar jezelf toe. Dit heeft op termijn alleen een negatief effect, ook al lijkt het op dat moment iets positiefs te bieden. Ga een stuk rennen, zet harde muziek op en ga mee schreeuwen, ga op een vechtsport, schrijf het op. En bovenal, zoek naar de oorzaak van je onrust.
  10. Zoek hulp wanneer je er zelf niet uitkomt.
    Je kunt naar je huisarts gaan en samen kijken naar de vervolg stappen. Wees niet bang om hulp te zoeken, je bent niet de enige (1 op de 4 mensen krijgt te maken met een psychische aandoening) en je bent zeker niet gek!