Blog

Delen:

8 oktober 2019
Door: Fenna


Wij Zijn Jimmy's - Hoe kies je een (nieuwe) opleiding die bij jou past?

Veel jongeren hebben moeite met het kiezen van een opleiding die bij hen past. Hierdoor worden er veel opleidingen gestopt, omdat het toch niet was wat ervan verwacht werd. En daarom volgt hieronder een lijstje met tips en uitleg.

Waarom zou je studeren?

Studeren is een route die je kunt kiezen om een hoger doel te behalen: een baan. Voor iedereen is dit doel verschillend. Je wilt misschien beroemd worden, veel geld verdienen, de wereld verbeteren of gewoon simpelweg doen wat je leuk vindt. Om dit doel te bereiken heb je (vaak) een diploma nodig. Dit diploma behaal je na het afronden van jouw studie. Het bepalen van een passende studie (welke aansluit bij jouw doel) doe je door na te gaan wie jij bent en wat jij wilt. Daarnaast is studeren ook het verbreden van je geest, kennis, denkwijze en gewoon leuk!

Dit kun je aanpakken d.m.v. de volgende stappen:
1. Leer jezelf kennen (wie ben ik en wat vind ik leuk?)
2. Zoek aan de hand hiervan passende opleidingen (een perfecte opleiding bestaat niet, laat je niet beïnvloeden door meningen van buitenaf)
3. Leer de potentiële opleidingen kennen (ga naar opendagen of meeloopdagen)
4. Heb je iets gevonden wat je leuk vindt? Schrijf je in!

1. Wie ben ik?

Om erachter te komen wat voor opleiding je wilt doen, is het belangrijk om eerst te kijken naar wie jij bent en wat jouw interesses zijn, voordat je alle aangeboden opleidingen bekijkt.

Hierbij kun je nagaan:
– Wat zijn mijn interesses?
– Waar ben ik goed in?
– Wat vind ik belangrijk? – Wat vind ik leuk om te doen?
– Wat zijn mijn vaardigheden?
– Wat wil ik in de toekomst?

2. Trek je niet te veel aan van de meningen om je heen.

Bij het kiezen van een opleiding is het belangrijk dat je je niet te veel laat beïnvloeden door de meningen van buitenaf. Je moet de studie toch echt zelf doen en zelf leuk vinden. Laat je hierbij ook niet beïnvloeden door familietraditie, de kans op een baan of status.

Wanneer je een opleiding kiest omdat anderen willen dat je dat doet, maar je er zelf eigenlijk niet achterstaat is de kans zeer groot dat je het niet volhoudt. Alleen jij zelf hebt er de beste kijk op.

3. De perfecte studie bestaat niet.

Elke studie heeft zijn voor- en nadelen, dat is voor iedereen zo. In dat opzicht bestaat er dus geen perfecte studie. Dit moet je dus ook niet als eis stellen bij het kiezen.

4. Doe een studiekeuze test.

Er zijn online vele gratis tests te vinden die je zou kunnen doen, om wat inzicht te krijgen. Zoals >deze<

5. Bezoek opendagen.

Wanneer je een idee hebt welke richting je op wilt en een aantal studies lijken jou leuk, kun je ervoor kiezen om de opendag te bezoeken. Elke school heeft meerdere opendagen, waarbij je een stukje inzicht krijgt in de opleiding en ook in gesprek kan met studenten. Stel hier vragen over de opleiding. Welke vakken krijg je, wat kun je ermee worden etc.

6. Ga naar een meeloopdag.

Als je nog niet voldoende inzicht hebt gekregen tijdens de opendag, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een meeloopdag. Tijdens een meeloopdag volg je de lessen van deze studie en kun je er achter komen of je dit interessant vindt of niet. Heb je echt nog steeds geen idee wat voor studie je wilt volgen, kies dan een studie waarbij je je breed oriënteert.

Als je nog niet voldoende inzicht hebt gekregen tijdens de opendag, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een meeloopdag. Tijdens een meeloopdag volg je de lessen van deze studie en kun je er achter komen of je dit interessant vindt of niet. Heb je echt nog steeds geen idee wat voor studie je wilt volgen, kies dan een studie waarbij je je breed oriënteert.

7. Schrijf je in!

Heb je een opleiding gevonden welke bij jou past?
Vraag dan eerst een DigiD aan.
Schrijf je voor 1 mei in voor je nieuwe studie via Studielink.
Vraag eventueel studiefinanciering en een gratis OV aan via Duo.

Je kunt ook altijd met al je vragen over studie(keuze) terecht bij Jimmy’s!