Blog

Delen:

4 april 2022
Door: Jip van Ringelesteijn


Wij Zijn Jimmy's - #ikbenjimmy - Jordy

Voor de rubriek #ikbenjimmy zijn we deze keer in gesprek gegaan met Jordy. Jordy is een van de jongeren die geregeld te vinden is bij Jimmy’s Neede. Als enthousiaste jongen van 15 jaar is Jordy minstens één keer per week te vinden bij Jimmy’s.

Jordy is een typisch voorbeeld van hoe Jimmy’s doorgaans jongeren aan weet te trekken. Namelijk niet door grootschalige promoties of campagnes, maar simpelweg door wat wij “mond-op-mond-reclame” noemen. Bij Jordy was het de oppas van zijn broertjes die hem een keer vroeg om mee te komen. Die oppas is namelijk facilitator bij Jimmy’s. Toen Jordy eenmaal besloot om mee te gaan vond hij het zo leuk dat hij er sindsdien wekelijks te vinden is! Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en neemt Jordy zelf ook initiatief om toffe evenementen en projecten op te zetten. Zo is hij bijvoorbeeld bezig met het zelf bouwen van een escape room. Te bouwen? Ja echt! Het ontwerp, de opdrachten, het thema, de kostuums, hij doet het allemaal! Mocht je ooit ergens hulp bij nodig hebben, vraag dan Jordy, zo te merken kan hij alles (; In ieder geval is Jimmy’s voor hem een fijne creatieve uitlaatklep. Dat komt sowieso goed van pas bij zijn droom om later bezig te gaan met toneel, acteren, of het bedenken van tv-programma’s. Hopelijk kijkt Jordy later als BN’er terug op de mooie tijden bij Jimmy’s (en gunt hij ons misschien VIP-tickets voor z’n shows).

Als typerende dingen van Jimmy’s Neede beschrijft Jordy dat iedereen zo behulpzaam is naar elkaar toe en dat het contact maken met de andere jongeren makkelijk gaat. Maar volgens hem kan dit er bij Neede ook mee te maken hebben dat iedereen elkaar vooraf al ‘via via’ een beetje kent, ook al is het alleen maar van gezicht. In een grote stad met veel anonimiteit is dit wellicht heel anders. In het begin vond Jordy dat er best een hoge drempel was, omdat hij in Neede nog niemand kende en er vooroordelen zouden heersen over het type mensen dat bij Jimmy’s zou komen. Gelukkig bleek bij binnenkomst dit niet het geval te zijn. Iedereen is immers welkom! alleen maar ‘tuig’ naar Jimmy’s zou gaan. Gelukkig viel dit heel erg mee bij binnenkomst!

Hoewel hij Jimmy’s een super initiatief vindt, vindt hij eigenlijk dat ze ook standaard op zaterdag open moeten zijn. Want dan zijn de jongeren vrij van school! Hij denkt dat er meer jongeren betrokken kunnen raken als er ook meer in het weekend te doen is. Sowieso is het voor ons interessant om eens te kijken wat hier misschien in de toekomst mogelijk in is. Het is natuurlijk niet alleen goud en glorie, we vinden het vooral leerzaam om ook van jongeren te horen welke verbeterpunten er kunnen zijn (:

Bij het vragen naar zijn meest memorabele momenten in Jimmy’s beschrijft Jordy twee situaties waarin zowel hij als de andere jongeren en facilitators even flink moesten schakelen. Er was namelijk sprake van bezoek dat qua leeftijd nou niet meer bepaald onder de doelgroep  ‘jongeren’ valt (om het maar zacht uit te drukken). Hoewel ze er in eerste instantie wel om konden lachen, bleek het best ingewikkeld om hiermee om te gaan. Ouderen vragen om te vertrekken is natuurlijk niet hét kenmerk van Jimmy’s. Toch was het leerzaam om daarna ook het gesprek met elkaar aan te gaan over wat je nou kunt doen in zulke situaties. Het bespreken en zoeken naar oplossingen is dan wel weer de kracht van Jimmy’s! 

Hoe je omgaat met zulke situaties laat weer zien hoe belangrijk goede communicatie is. Want hoe maak je iemand op respectvolle wijze duidelijk dat het niet de bedoeling is dat ze terugkomen? En welke lijntjes zitten er in het Jimmy’s netwerk die we in kunnen zetten als er oprechte zorgen zijn over het welzijn van diegene? De wijsheid die Jordy aan andere jongeren wil meegeven is dan ook om altijd te blijven communiceren met elkaar. Want hoe vanzelfsprekend communicatie wel kan zijn, toch is het doorgaans niet het sterkste punt van mensen én organisaties.

Wij vonden het super leuk om in gesprek te gaan met Jordy en om zijn verhalen en denkwijze te mogen horen. De wijsheid die hij nu al bezit biedt ons des te meer hoop op een mooie toekomst voor  jongeren. We kijken uit om te zien wat voor moois er nog gaat komen op Jordy’s pad. Natuurlijk is niets onvoorspelbaarder dan het leven, maar één ding is zeker: wij gaan plekken reserveren voor Jordy’s escape room!